TLAXCALA تلاكسكالا Τλαξκάλα Тлакскала la red internacional de traductores por la diversidad lingüística le réseau international des traducteurs pour la diversité linguistique the international network of translators for linguistic diversity الشبكة العالمية للمترجمين من اجل التنويع اللغوي das internationale Übersetzernetzwerk für sprachliche Vielfalt a rede internacional de tradutores pela diversidade linguística la rete internazionale di traduttori per la diversità linguistica la xarxa internacional dels traductors per a la diversitat lingüística översättarnas internationella nätverk för språklig mångfald شبکه بین المللی مترجمین خواهان حفظ تنوع گویش το διεθνής δίκτυο των μεταφραστών για τη γλωσσική ποικιλία международная сеть переводчиков языкового разнообразия Aẓeḍḍa n yemsuqqlen i lmend n uṭṭuqqet n yilsawen dilsel çeşitlilik için uluslararası çevirmen ağı

 02/06/2020 Tlaxcala, the international network of translators for linguistic diversity Tlaxcala's Manifesto  
English  
 EDITORIALS & OP-EDS 
EDITORIALS & OP-EDS / Κολομβία - Miguel Ángel Beltrán: “Η αλήθεια πρέπει να λάμψειˮ
Date of publication at Tlaxcala: 23/07/2012
Original: COLOMBIA-Miguel Ángel Beltrán: “La verdad tiene que contarse”
Translations available: English  Français 

Κολομβία - Miguel Ángel Beltrán: “Η αλήθεια πρέπει να λάμψειˮ

Miriam Valero

Translated by  Dimitra Angelopoulou Δήμητρα Αγγελοπούλου

 

Η ιστορία του έκανε τον γύρο του κόσμου. Θύμα πλεκτάνης και κατηγορούμενος για συμμετοχή στην αντάρτικη οργάνωση FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός),  ως ηγετικό μέλος, εξέτισε ποινή φυλάκισης δύο ετών. Ήταν αθώος. Ελεύθερος , τώρα πια, μιλάει  για την εμπειρία του και τη δίωξη που υπέστη  εξαιτίας της κριτικής του στην κυβέρνηση, σχετικά με τις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις στην Κολομβία.

Όταν  κοιτάζεις τον Miguel Ángel,  μπορείς να νιώσεις τη δύναμη του πνεύματός του, αλλά τα μάτια του δεν μπορούν να κρύψουν το μαρτύριο που πέρασε.
Κοινωνιολόγος και καθηγητής Πανεπιστημίου, ο 48χρονος Κολομβιανός δίδασκε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κολομβίας όταν συνελήφθη και φυλακίστηκε το Μάη του 2009.
 Κατηγορήθηκε ότι ήταν ο ‘’JaimeCienfuegos’’, ηγετικό στέλεχος της FARC.
 Η υπόθεση Beltrán απασχόλησε τα ΜΜΕ και έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς , ως μία από τις χειρότερες υποθέσεις πολιτικών διώξεων  στην Κολομβία.  Μετά από δυο χρόνια στις φυλακές La Picota στην Bogota,  ο Miguel Ángel, κατηγορούμενος για πρόκληση εξέγερσης και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κρίθηκε αθώος. 
Οι αποδείξεις εναντίον του είχαν κατασκευαστεί. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, βρέθηκαν σε έναν υπολογιστή, του οποίου κάτοχος ήταν ο αντάρτης ηγέτης  Raul Reyes, που σκοτώθηκε στα σύνορα του Εκουαδόρ, κατά την επιχείρηση Phoenix, επί προεδρίας Álvaro Uribe .

Μετά τον θάνατο του Reyes, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τις πληροφορίες, που ήταν αποθηκευμένες στον υπολογιστή του για να κατηγορήσει Κολομβιανούς- των οποίων τα ονόματα υποτίθεται πως βρέθηκαν εκεί-ότι ενεπλάκησαν σε επιθέσεις κατά της εθνικής ασφάλειας
Μεταξύ αυτών ήταν και πολύ γνωστά-κι εξίσου αθώα-πρόσωπα , όπως ο πρώην γερουσιαστής  Piedad Córdoba, τα μέλη του Κογκρέσου  Wilson Borja, Carlos Lozano, και άλλοι , συμπεριλαμβανομένων των Προέδρων της Βενεζουέλα και του Εκουαδόρ, Hugo Chávezκαι Rafael Correa.
Ο Beltrán κατηγορήθηκε για τακτική επαφή με τον Reyes, αλλά οι αποδείξεις που προσκομίστηκαν για να στηρίξουν την κατηγορία ήταν αρχεία του Word(που εύκολα παραποιούνται), με αποτέλεσμα το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας να μην τα δεχτεί ως βάσιμες αποδείξεις.
Ο Beltrán διαμαρτυρήθηκε έντονα για επίθεση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος του, κατά την διάρκεια της φυλάκισής του. Υποστηρίζει ότι η όλη διαδικασία της δίωξής του οφείλεται στις  εκπεφρασμένες  απόψεις του ενάντια  στην πολιτική της  κολομβιανής κυβέρνησης .
Για όλα αυτά, αλλά και για την κατάσταση στην Κολομβία, μετά από 60 χρόνια πολιτικών αναταραχών και συγκρούσεων, μίλησε αποκλειστικά στο The Prisma για πάνω από μία ώρα, κατά την διάρκεια της επισκέψεώς του, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 

Σε ποια κατάσταση βρίσκεστε σήμερα, από νομική και από προσωπική άποψη;

 Ο δικαστής με έκρινε αθώο κατά τη λήξη της δίκης. Ο Γενικός , όμως, Συνήγορος του Κολομβιανού Κράτους διέταξε την διεξαγωγή πειθαρχικού ελέγχου, προκειμένου να με απαξιώσει επαγγελματικά. Προσπαθούν να με αποκόψουν από το Πανεπιστήμιο και  να με αποκλείσουν από οποιαδήποτε επίσημη θέση. Είναι ένας τρόπος να μου κλείσουν το στόμα. Φοβάμαι πως ίσως το πετύχουν, καθώς αυτός ο τρόπος συνιστά έναν θεσμό, πολιτικού περιεχομένου, βάσει του οποίου έχουν θεσπιστεί νόμοι, με σκοπό να σωπάσει κάθε φωνή διαμαρτυρίας προς  στην κυβέρνηση.
Εξάλλου, όταν αποφυλακίστηκα, δέχθηκα απειλές και μεγάλο πόλεμο από τα κρατικά ΜΜΕ της Κολομβίας. Ως εκ τούτου, αναγκάστηκα να φύγω από την χώρα τον Σεπτέμβριο, καθώς δεν υπήρχαν τα μέσα  που να εγγυώνται την ασφάλειά μου και αυτή τη στιγμή, βρίσκομαι μακριά από την γυναίκα μου και την οικογένειά μου.
 

Πώς ήταν η συνάντησή με την οικογένειά σου και το Πανεπιστήμιο, μετά την φυλάκισή σου;

 Ήταν πολύ συγκινητικό να νιώθω τη βοήθεια και την υποστήριξη της οικογένειάς μου, των φοιτητών και των συναδέλφων μου. Όταν αποφυλακίστηκα, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω στο Εθνικό Πανεπιστήμιο.
Ήταν πολύ ενθαρρυντικό για μένα να έχω όλη αυτή την υποστήριξη, τόσο στην Κολομβία, όσο και σ΄όλο τον κόσμο Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, αυτό που με κράτησε ζωντανό, παρά τον πόνο, ήταν η διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης, η οποία ήταν τόσο μεγάλη και επεκτάθηκε και στους άλλους φυλακισμένος των κολομβιανών φυλακών.

Πώς θα μπορέσετε να αποκαταστήσετε  τη φήμη σας  όταν το όνομά σας έχει ταυτιστεί ανά τον κόσμο με την αρχηγία της οργάνωσης FARC;

 Θα υπάρχει πάντα ένα στίγμα, θα μείνει  σημάδι, άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός της δίωξης: να απομονώνει. Για μένα προσωπικά ήταν πολύ δύσκολο. Πιστεύω , όμως, ότι μέσω της δίκης μου, η προσπάθειά τους αυτή γύρισε μπούμερανγκ , διότι η αθωότητά μου αποδείχθηκε και η κατηγορία φάνηκε να είναι κατασκευασμένη.

Πώς ένοιωσες όταν συνελήφθης στο Μεξικό;

Έμεινα κατάπληκτος. Είχα πάει σε ένα ραντεβού με ένα αξιωματούχο και  συνοδευόμουν από τη σύζυγό μου και ένα δικηγόρο. Με περίμεναν απ’ έξω και δεν  τους δόθηκε καμία πληροφορία. Αργότερα, έμαθαν από τα ΜΜΕ ότι με συνέλαβαν ως τρομοκράτη.
 

Πώς ήταν η εμπειρία σας στην φυλακή LaPicota;

Με έβαλαν με τους εγκληματίες και με κάποιους  που φυλακίστηκαν για παραστρατιωτική δραστηριότητα. Αυτό, βέβαια, με έβαλε σε μεγάλο κίνδυνο, διότι είχα γράψει εκθέσεις για τις διασυνδέσεις μεταξύ παραστρατιωτικών και κράτους. Η κοινωνική μου θέση ως δημοσίου υπαλλήλου  δεν αναγνωριζόταν, ειδάλλως, δεν θα ήμουν στις πτέρυγες υψηλής ασφαλείας. Στην Κολομβία, όμως, άλλοι 10.000 άνθρωποι ζουν την ίδια  κατάσταση που έζησα κι εγώ. Υπονομεύεται το δικαίωμά τους για σωστή υπεράσπιση ,δεν τους επιτρέπονται οικογενειακές επισκέψεις, κρατούνται σε κελιά ασφυκτικά γεμάτα, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και με ελάχιστη τροφή.

Τι σας κράτησε;

 Πρώτα από όλα , οι πολιτικές μου πεποιθήσεις: Πιστεύω ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος και ότι τα δικαιώματά μας καταπατώνται , πέρα από αυτό όμως  ήταν και η στήριξη του Πανεπιστημίου και της διεθνούς κοινότητας.
Έτσι, αποφάσισα να συνεχίσω την έρευνά μου για τις φυλακές της Κολομβίας και για τους  άλλους  συντελεστές   των συγκρούσεων, όπως οι αντάρτες και οι παραστρατιωτικοί.

 Υπήρξαν ανωμαλίες στην διεξαγωγή της δίκης σας;

 Εξαρχής, η όλη υπόθεση εναντίον μου ήταν παράνομη. Βρισκόμουν στο Μεξικό και δούλευα την μετα-διδακτορική μου διατριβή στο Κέντρο των Λατινοαμερικάνικων Σπουδών του UNAM(Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικού). Με απήγαγαν,  δε με συνέλαβαν, διότι δεν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον μου, όπως απέδειξε η υπεράσπισή μου. Επί επτά ώρες, με κρατούσαν απομονωμένο και με βασάνιζαν, πριν με παραδώσουν στις κολομβιανές αρχές.
Στη δίκη χρησιμοποίησαν αποδείξεις που συνέλλεξαν από τον περίφημο υπολογιστή του πρώην  αρχηγού των ανταρτών Raul Reyes. Αυτές , όμως, οι αποδείξεις δεν έφτασαν ποτέ στην δικαστική αίθουσα. Είχαν βρει κάποια mail, τα οποία, υποτίθεται, με συνέδεαν με αυτόν, αλλά τελικά ήταν μόνον αρχεία του Word. Οι αποδείξεις δε φυλάσσονται πάντα με ασφάλεια , παραδέχτηκαν τόσο σε έκθεσή της η Interpol , όσο και οι μάρτυρες κατηγορίας της Εισαγγελίας.   Υπήρξε αλλοίωση  από αυτούς που βρήκαν τον υπολογιστή, καθώς τα αρχεία είχαν τροποποιηθεί.
 

Ποιος , πιστεύετε , ότι κρύβεται πίσω από τις κατηγορίες  και τη φυλάκισή σας;

Αυτός που βρίσκεται πιο ψηλά στη ιεραρχία, ο πρώην πρόεδρος, ο ίδιος ο Álvaro Uribe. Φάνηκε δε ξεκάθαρα  από την επομένη της επιβολής της ποινής μου. Δήλωσε δημόσια ότι οι αρχές συνέλαβαν έναν καθηγητή που ενεπλάκη στη ‘’μάστιγα  της τρομοκρατία’’ και πως αυτός ήταν ο πιο επικίνδυνος τρομοκράτης της FARC διεθνώς. Κατόπιν, ευχαρίστησε τη μεξικανική κυβέρνηση και τον πρόεδρό της Felipe Calderon για τη δουλειά τους. Υπήρξε προφανώς κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για να καταστήσουν δυνατή τη σύλληψή μου
Από όσα γνωρίζω για τα γεγονότα που ακολούθησαν, ο Διοικητής Oscar Naranjo, o πρώην αρχηγός της Εθνικής  Αστυνομίας της Κολομβίας ήταν άμεσα εμπλεκόμενος. Αποδείχθηκε επίσης ότι το κολομβιανό κράτος πλήρωσε Μεξικανούς αξιωματούχους για την επιτήρηση.
 

Είστε  ακαδημαϊκός. Ποιο κομμάτι της δουλειάς σας θεωρήθηκε επικίνδυνο γι αυτούς;

 Συνέβη επί προεδρίας Álvaro Uribe με την πολιτική του για την διαφύλαξη της δημοκρατίας. Όπως πρόσταζε λοιπόν αυτή η γραμμή, πολλοί ακαδημαϊκοί που  σταθήκαμε επικριτικά απέναντι σε αυτή την πολιτική στοχοποιηθήκαμε. Εξαιτίας της προεδρικής απαγόρευσης οποιασδήποτε ένοπλης σύγκρουσης στην Κολομβία, δεν επιτρεπόταν ούτε καν να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Γι’ αυτούς , υπήρχε, από τη μία, η δημοκρατία, και από την άλλη, η απειλή της τρομοκρατίας. Εμείς, μέσω των γραπτών μας, είχαμε εκθέσει τις τρομερές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία, οι οποίες έρχονταν σε αντίθεση με την εικόνα της χώρας που προσπαθούσαν να προβάλλουν διεθνώς.
Κατά την διεξαγωγή της δίκης, παρουσίασαν πολλές από τις δημοσιεύσεις μου σαν γραπτά της ηγεσίας της FARC.

Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός της δίωξής σας;

 Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για προσωπική  επίθεση κατά του Miguel Ángel  αλλά γι αυτό που αντιπροσωπεύει  δηλαδή την κριτική άποψη  ενάντια στην    κυβερνητική πολιτική και τη συνδικαλιστική δράση.  Η δίωξή μου είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δυσφημίσουν τις ιδέες και τις δραστηριότητές μας αφού στόχος τους είναι  να αποδείξουν ότι οι αντάρτες έχουν διεισδύσει στο Πανεπιστήμιο.

Ο τωρινός πρόεδρος της Κολομβίας Juan Manuel Santos αναγνωρίζει την ύπαρξη ένοπλης σύγκρουσης.

 Πραγματικά δεν εμπιστεύομαι την πολιτική του Santos, καθώς διετέλεσε Υπουργός Άμυνας επί Uribe. Ασφαλώς, η επιθετική ρητορική του παρελθόντος, έχει αλλάξει ,αλλά μόνο στα λόγια. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η ανακήρυξη και αποδοχή των  Θυμάτων του Νόμου, διότι συνιστά έναν τρόπο αναγνώρισης των εσωτερικών συγκρούσεων , αλλά έχει συνέπειες που ο Santos δεν θέλει να παραδεχτεί, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους κρατούμενοι στην Κολομβία και πως το μόνο που έχει να κάνει κάποιος για να το διαπιστώσει είναι να πάει να δει τι γίνεται σε κάποια φυλακή.
 
Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Αυτή τη στιγμή, ασκείται διεθνής πίεση και υπάρχει μία διάχυτη επιθυμία για ειρήνη ανάμεσα στον λαό της Κολομβίας. Αν οι προθέσεις του είναι στ΄αλήθεια σοβαρές, θα πρέπει άμεσα να κάνει βήματα σ΄αυτή την κατεύθυνση.

Πιστεύεις πως ένας διάλογος με την FARC είναι δυνατός;

 Θεωρώ πως είναι αναγκαίος και πιστεύω πως μπορεί να  γίνει, όσο υπάρχει διεθνής πίεση. Προς το παρόν, κομμάτια της κολομβιανής κοινωνίας στήνουν καμπάνιες για να βρουν πολιτική λύση στη διαμάχη, μέσω διαλόγου. Αυτό , όμως, πρέπει να συνοδευθεί από πραγματική θέληση της κυβέρνησης να ξεκινήσει την αλλαγή-τις διαρθρωτικές αλλαγές  που χρειάζεται η Κολομβία. Και αυτό δεν αποτελεί απλώς ένα θέμα εγκατάστασης της ειρήνης. Αυτό που έχει ανάγκη η Κολομβία είναι μία αγροτική μεταρρύθμιση, και άμεσες λύσεις  για την βελτίωση  ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού που ζει στην απόλυτη φτώχεια.

Η κολομβιανή διαμάχη μοιάζει ατέρμονη…

 Κατά τη διαμονή μου στο Λονδίνο, μελέτησα την εμπειρία της  Βόρειας Ιρλανδίας. Πριν 20 ή 30 χρόνια  μία ειρηνευτική διαδικασία , όπως αυτή που συνέβη αργότερα, ήταν αδιανόητη, και πιστεύω πως αν υπάρχει πολιτική βούληση και απόφαση  , τότε είναι δυνατό. Αν και τα πράγματα δεν δείχνουν πολύ αισιόδοξα, ακόμα πιστεύω πως είναι δυνατό να γίνει. Όπως λέει και το ρητό: «Η πιο σκοτεινή ώρα  είναι λίγο πριν ξημερώσει.»

Θεωρείτε τη FARC τρομοκρατική οργάνωση;

 Όχι. Και είναι σημαντικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην Κολομβία, διότι αν κάποιος, σε διεθνές επίπεδο, πει πως η FARC δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, του κολλάνε αμέσως τη ρετσινιά του φίλου των ανταρτών.  Αλλά δεν είναι έτσι. Εγώ τη θεωρώ πολιτικό παράγοντα και μέρος της κολομβιανής ιστορίας-μία απάντηση στην κρατική βία.

Πώς σας συμπεριφέρθηκαν τα ΜΜΕ;

 Τα κρατικά  μέσα προσπάθησαν να πετύχουν αυτό που δεν κατάφερε να πετύχει η δίκη. Αφιέρωσαν στήλες και κύρια άρθρα, που υποστήριζαν ότι ένας τρομοκράτης κυκλοφορεί ελεύθερος εξαιτίας μίας αποτυχίας του  συστήματος Δικαιοσύνης . Στην Κολομβία, αυτό σημαίνει κοινωνική απομόνωση και στοχοποίηση από τις  παραστρατιωτικές ομάδες. Υπάρχει στενές σχέσεις  μεταξύ των ΜΜΕ και των οικονομικά ισχυρών της χώρας. Τα ΜΜΕ χρησιμοποιούνται για να κλείσουν το στόμα όσων επικρίνουν την κυβέρνηση. Η εφημερίδα El Tiempo για παράδειγμα ήταν επί μακρόν ιδιοκτησία της οικογένειας Santos, του σημερινού προέδρου. Ωστόσο, διακρίνω δύο είδη ΜΜΕ. Τα κρατικά, τα οποία δε μου διασφαλίζουν το δικαίωμα να θεωρούμαι αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής μου και τα εναλλακτικά εθνικά και διεθνή μέσα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην γνωστοποίηση της αλήθειας σχετικά με την υπόθεσή μου.

Πώς μπορεί ο κόσμος να αντισταθεί στην προσπάθεια να του κλείσουν το στόμα;

 Στην περίπτωση μου, για παράδειγμα, είναι αναγκαίο να γίνει γνωστή η αλήθεια. Τώρα που αποφυλακίστηκα, νιώθω πως δεν μπορώ να παραμείνω σιωπηλός. Αν η δίκη άφησε πάνω μου ένα σημάδι, είναι η πεποίθησή μου πως με τη σιωπή δε θα πετύχουμε την αλλαγή  αυτής της κατάστασης. Νοιώθω δεσμευμένος απέναντι στους κρατουμένους που γνώρισα και πρόκειται να συνεχίσω να μάχομαι για την υπεράσπιση της ελεύθερης κριτικής σκέψης  έτσι ώστε οι ιδέες να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα στην Κολομβία και να υπάρχει πλουραλισμός στη δημόσια ζωή.

 

Courtesy of Τλαξκάλα
Source: http://www.theprisma.co.uk/es/2012/06/24/miguel-angel-beltran-%E2%80%9Cla-verdad-se-impone-y-no-puedo-guardar-silencio%E2%80%9D/
Publication date of original article: 24/06/2012
URL of this page : http://www.tlaxcala-int.org/article.asp?reference=7790

 

Tags: Κολομβία ΑΒΙΑ ΙΑΛΑΛατινική Αμερική Miguel Ángel Beltrán πολιτικοί κρατούμενοι Δίωξη της κριτικής σκέψηςανθρώπινα δικαιώματα EEΔΚ-ΛΣ (FARC-EP)
 

 
Print this page
Print this page
Send this page
Send this page


 All Tlaxcala pages are protected under Copyleft.