TLAXCALA تلاكسكالا Τλαξκάλα Тлакскала la red internacional de traductores por la diversidad lingüística le réseau international des traducteurs pour la diversité linguistique the international network of translators for linguistic diversity الشبكة العالمية للمترجمين من اجل التنويع اللغوي das internationale Übersetzernetzwerk für sprachliche Vielfalt a rede internacional de tradutores pela diversidade linguística la rete internazionale di traduttori per la diversità linguistica la xarxa internacional dels traductors per a la diversitat lingüística översättarnas internationella nätverk för språklig mångfald شبکه بین المللی مترجمین خواهان حفظ تنوع گویش το διεθνής δίκτυο των μεταφραστών για τη γλωσσική ποικιλία международная сеть переводчиков языкового разнообразия Aẓeḍḍa n yemsuqqlen i lmend n uṭṭuqqet n yilsawen dilsel çeşitlilik için uluslararası çevirmen ağı

 12/04/2021 Tlaxcala, the international network of translators for linguistic diversity Tlaxcala's Manifesto  
English  
 UMMA 
UMMA / Convocatòria a pobles, organitzacions, moviments i xarxes del Magreb i Mashreq per a la cancel·lació de deutes i l'abolició dels acords de "lliure comerç"
Date of publication at Tlaxcala: 31/05/2020
Original: عريضة للتوقيع : نداء الشعوب والمنظمات والحركات والشبكات المناضلة بمنطقة شمال افريقيا والشرق الأوسط/المنطقة العربية من أجل الغاء المديونية واسقاط اتفاقيات التبادل الحر
Translations available: Français  English  Español  Deutsch  Ελληνικά  Türkçe  Português/Galego 

Convocatòria a pobles, organitzacions, moviments i xarxes del Magreb i Mashreq per a la cancel·lació de deutes i l'abolició dels acords de "lliure comerç"

Various Authors - Div. Auteurs -Versch. Autoren -Muhtelif Yazarlar-مؤلفون مُتنوِّعون - نویسندگان مختلف

Translated by  Ricard González Samaranch ريكارد غونزاليس سمرانش

 

Per abordar la pandèmia de la Coronavirus i les seves seqüeles conseqüències: la necessitat de trencar amb les eines de dominació imperialista sobre els nostres pobles: endeutament i acords de "lliure comerç"

La població del Magreb i Mashreq s’enfronta a un gran calvari a causa de la crisi sanitària global provocada per la pandèmia del Coronavirus. Aquest últim ha revelat la profunditat de la destrucció que el capitalisme ha desfermat per a la humanitat i la natura. Les classes dominants estan intentant garantir beneficis a les grans empreses i bancs a costa de les classes treballadores (en el seu sentit ampli), així com dels productors a petita escala. Es troben a les primeres línies, movent la roda de producció i posen en risc la seva vida en les pitjors condicions d’explotació. Els requisits de la quarantena augmenten el seu patiment a causa de l'absència d'un sector sanitari públic digne arrossegat per dècades de polítiques neoliberals. En particular, les dones experimenten aquesta situació excepcional, ja sigui al lloc de treball o a la llar.


Fa més de quaranta anys que s’acumulen experiències de lluites populars contra les polítiques de neocolonialisme, de dependència i de l’intercanvi desigual que ens imposen els centres de decisió imperials, amb la complicitat dels governs i dels sistemes polítics existents en el nostre països. Va esclatar en forma d'un procés revolucionari massiu, el primer dels quals va començar amb la revolució a Tunísia, Egipte, Iemen, Líbia i Síria, i la segona fase amb les revolucions a Sudan, Algèria, Líban i Iraq. Les masses dels carrers i places van manifestar la seva voluntat d’estar lliures d’opressió i tirania i van exigir llibertat i justícia social.

Nosaltres, com a organitzacions, moviments i xarxes de grups resistents de treballadors, dones, joves, nacionalitats i minories oprimides, ens aferrem a les demandes d’aquest procés revolucionari i ens esforcem per assolir-lo. No permetrem que s’utilitzi la pandèmia de Coronavirus per consolidar la contrarevolució i erradicar les nostres aspiracions democràtiques, ni tampoc acceptarem les mesures d’austeritat neoliberal continuades que generalitzin la pobresa i l’atur i estableixin un marc general de desigualtat social. Més que mai, i amb molta urgència, el context actual destaca la necessitat d’intensificar la cooperació i el pensament col·lectiu per posar les bases d’una societat de llibertat, dignitat i justícia social, valors que els nostres pobles reclamen des de fa temps.

Mobilitzem-nos per cancel·lar els deutes públics

L’endeutament públic constitueix un sistema de saqueig de la nostra riquesa i sotmetre els nostres pobles al sistema imperialista global. Els serveis de deute absorbeixen cada any els pressupostos socials dels nostres països. La despesa en salut pública és significativament inferior als nivells mínims fixats per l’Organització Mundial de la Salut. Cal deixar de pagar els deutes públics per proporcionar la liquiditat financera necessària per fer front a l’epidèmia de Coronavirus i per afrontar l’aprofundiment de la crisi social i econòmica. Així mateix, s’han d’aturar totes les formes de privatització dels serveis públics. Cal prioritzar el desenvolupament d’un sector sanitari públic i desenvolupar sistemes d’atenció mèdica i de salut gratuïts i bons.

La demanda d’anul·lació del deute extern ha estat sempre entre les demandes populars a la nostra regió des de la crisi del deute i els programes d’ajustament estructural que van seguir a principis dels anys vuitanta. Tunísia i Egipte van fer una campanya per cancel·lar els deutes odiosos contrets pels dictadors que van ser destituïts per les revolucions. En el recent moviment popular libanès han sorgit iniciatives que demanaven aturar el pagament dels deutes i promoure un programa de reformes socials, alimentàries i de protecció de la salut per a la població. En el context de la crisi del Coronavirus a nivell global, es demana que s'aturin els pagaments dels deutes públics dels països del Sud Global.

Per tant, hem de continuar mobilitzant-nos a nivell de la nostra regió per imposar una moratòria unilateral i sobirana sobre els reemborsaments del deute als nostres països que es veuen amenaçats per una catàstrofe humanitària a causa de l’absència de condicions per fer front al brot de Coronavirus. També s’ha d’establir un control popular sobre els fons que s’alliberaran aturant els pagaments, que s’han de destinar en primer lloc a necessitats sanitàries i suport als grups afectats majoritàriament per la crisi de Coronavirus. La moratòria sobre els reemborsaments s’ha de sumar a l’establiment de mecanismes per a l’auditoria dels deutes públics que permetin participar a la majoria dels ciutadans a l’hora d’identificar les parts il·legítimes, odioses i il·legals d’aquests deutes, que s’han de cancel·lar i revocar íntegrament. Els recursos alliberats es destinaran a la implementació de mesures econòmiques, socials i ambientals que derivin els seus fonaments de les necessitats bàsiques de les classes treballadores, els productors a petita escala i els grups marginats en general.

L’anul·lació del deute públic comportarà inevitablement la necessitat de trencar amb el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional. Aquestes dues institucions han donat suport als règims dictatorials de la nostra regió, s'han alineat amb les grans potències imperialistes i l'estat sionista de la Palestina Ocupada per frenar el procés revolucionari i han continuat aprofundint l'endeutament i adaptant les nostres economies per servir a empreses multinacionals i importants especuladors financers a nivell mundial. L’emancipació dels nostres pobles del jou de la tirania no serà completa sense crear aquesta ruptura amb els centres de presa de decisions imperialistes.

Deutes privats il·legals

Els deutes públics es paguen a costa de la deterioració de les condicions socials de la majoria de les classes treballadores i populars i dels seus baixos ingressos anuals. Aquesta situació els obliga, al seu torn, a signar en préstec als bancs, i altres institucions com les que concedeixen microcrèdits a altes taxes d'interès. En el context de la crisi econòmica agreujada per l’esclat de la pandèmia de Coronavirus, l’atur augmentarà i augmentaran les dificultats d’aquests grups per cobrir les despeses de vida, salut i educació. S’agreujarà l’endeutament dels productors a petita escala, com els pagesos que treballen, i que experimenten un greu procés d’empobriment que amenaça la seva pròpia existència. D’aquí la necessitat de fer una crida a aturar el pagament de diversos deutes, organitzar una campanya popular per investigar totes les formes de saqueig i condicions injustes imposades per les institucions del sector financer i examinar les seves bases il·legítimes i il·legals per cancel·lar l’amortització d’aquests préstecs.

Nacionalització / socialització del sector bancari

Per emfatitzar les prioritats socials i ambientals, és crucial establir un sistema de préstecs públics sense interessos en lloc de promoure préstecs amb interessos que desenvolupin beneficis per al capital financer. Això, al seu torn, suposa la socialització del sector bancari, és a dir, la desamortització sense cap tipus de compensació pels principals accionistes dels bancs i la vinculació al sector públic sota control popular. La socialització té un contingut molt més radical que la nacionalització, que pot limitar-se a la compra per part de l'estat de les accions dels grans capitalistes a preus elevats. Aquest contingut radical va ser assertivament proposat en el recent moviment popular libanès quan grups actius van exigir la caiguda del govern dels bancs, la caiguda de l’oligarquia governant, la condemna d’oficials corruptes i la construcció d’una economia basada en la justícia social. .

Cancel·lació dels acords de "lliure comerç", inclosos els acords de lliure comerç profund i complet (DCFTA)

Els acords de "lliure comerç" són acords neo-colonials que s'han imposat als nostres pobles. Aprofundeixen els dèficits de dependència i comerç, augmenten la nostra confiança en les importacions d’aliments dels mercats especulatius mundials i destrueixen activitats productives, mitjans de vida i oportunitats d’ocupació permanents. Aquests acords generalitzen el domini de les multinacionals i part del gran capital local sobre els sectors econòmics lucratius, sobre els serveis públics, incloent-hi la salut i els medicaments, i asseguren la protecció dels seus “drets” mitjançant la propietat intel·lectual i les lleis de patents. L’anomenada nova generació d’acords de lliure comerç inclou totes les àrees d’àrees econòmiques, socials, culturals, ambientals, com és el cas dels acords de lliure comerç profund i comprensiu (DCFTA i ALECA en francès) per al Marroc i Tunísia, països que encara segueixen assistint a algunes mobilitzacions per evitar la signatura imminent. Així, els acords de "lliure comerç", juntament amb els deutes públics, constitueixen les eines de dominació imperialista sobre els nostres països. S'han de suprimir i hem de plantejar alternatives entorn a la cooperació comercial que responguin a les necessitats dels pobles i es basin en la igualtat, la justícia i la complementarietat. Aquestes alternatives hauran de prioritzar els canals d'intercanvi a petita escala i localitzats al nord i al sud i enfortir les relacions directes entre productors i consumidors. Per aconseguir-ho cal construir una economia industrial local independent, centrada en la sobirania alimentària i basada en la democràcia i la solidaritat. Per tant, és necessari el trencament amb les institucions de capital mundial, inclosa l'Organització Mundial del Comerç.

Resum

Nosaltres, els signants d’aquesta convocatòria, i en suport de les victòries de les revoltes populars per la democràcia, la llibertat i la justícia social a la nostra regió, exigim:

  • una aturada unilateral i sobiranista dels pagaments de deutes públics i l'assignació de fons a la salut pública i en suport de grups vulnerables afectats per la crisi de Coronavirus
  • una auditoria ciutadana dels deutes públics per determinar els seus components il·legítims, odiosos i il·legals i imposar la seva cancel·lació,
  • aturar el pagament de deutes privats per part de famílies necessitades, productors a petita escala, petits camperols i treballadors diaris, i organitzar accions contra bancs, i altres institucions de crèdits,
  •  examinar totes les formes de saqueig i condicions injustes imposades per les institucions del sector financer en els contractes de préstecs privats, i posar de manifest els motius il·legals i il·legítims de la seva cancel·lació,
  •   anul·lació dels acords de "lliure comerç" i de les DCFTA per a Tunísia i el Marroc,
  • fer un trencament amb la trinitat del capital global: el Banc Mundial, el Fons Monetari Internacional i l’Organització Mundial del Comerç.


També demanem:

  • Configuració d’un comitè popular popular per a auditar els deutes dels nostres països a nivell regional que inclogui tots els segments de la societat, incloses associacions, sindicats, xarxes, partits progressistes, joventut, dones i aturats, etc.
  • Donar suport a la campanya per rebutjar els acords de lliure comerç profunds i comprensius (DCFTAs, ALECA en francès) a Tunísia i donar-li una dimensió regional.
  • Organització d’una forta campanya regional, unida en els seus objectius i el seu calendari, per denunciar el contingut colonial dels acords de lliure comerç, així com el saqueig de la riquesa dels nostres pobles mitjançant mecanismes de deute.
  • Organització d'un fòrum popular que se celebrarà després de la fi de la crisi del virus de Coronavirus al Magreb i Mashreq per aprofundir en el debat i intercanvi d'experiències per ampliar la lluita contra els deutes i els acords de "lliure comerç".

 

►Per signar la crida

Primers signants

Atelier médiatique pour les droits économiques et sociaux - Tunisie
Observatoire Tunisien de l’Economie - Tunisie
Attac Maroc, membre du CADTM - Tunisie
Groupe de Travail pour la Souveraineté Alimentaire - Tunisie
Initiative pour le soutien aux coopératives - Égypte
Réseau Nord-africain pour la Souveraineté Alimentaire
Forum Syndical Féministe et des Jeunes - Irak
Parti Socialiste des Travailleurs - Algérie
Nomad 08 - Tunisie
Plateforme Tunisienne des Alternatives - Tunisie
Réseau Mauritanien pour le Travail Social - Mauritanie
Association l’Intervention pour un pêche durable - Mauritanie
Association le Travail pour le Traitement des Maladies Cardiaques - Mauritanie
Réseau de Solidarité pour la Protection de l’Environnement - Mauritanie
Association Un Million de Femmes Rurales - Tunisie
Association de Recherche Economiques et Sociales “Mohamed Ali Hammi” - Tunisie
Parti National Démocrate Socialiste - Tunisie
Parti Pôle Démocratique Moderniste - Tunisie
Organisation Jeune Nationale Démocrate Révolutionnaire “Kifeh” - Tunisie
Forum pour le Droit à l’Eau dans la Région Arabe
Réseau des Jeunes Mada - Liban
Courant Al Mounadhila - Maroc
Forum Arabe pour les Alternatives - Liban
Syndicat National des Pêcheurs Côtiers et de Haute Mer - Maroc
Comité Marocain pour les Droits de l’Homme - Maroc
Coordination Nationale du Réseau Nord-Africain pour la Souveraineté Alimentaire - Maroc
Compagne “Ma Tsalounach” - Tunisie
Club des Travailleurs pour la Conscientisation et la Solidarité - Maroc
Forum Social Irakien - Irak
Centre d’Information pour la Recherche et le Développement - Irak
Organisation Sportive Contre la Violence - Irak
Organisation Chaqûfian - Irak
Solidarité - Irak
Association Marocaine pour les Droits de l’Homme - Maroc
Association Bougies pour l'Égalité - Maroc
Réseau Démocratique Marocain pour la Solidarité avec les Peuples - Maroc
Parti Pain et Liberté (en constitution) - Egypte
Association Tunisie La Verte - Tunisie
Association Santé pour le Peuple
Forum Modernité et Démocratie – Maroc
Fédération Nationale de l'Enseignement /UMT, courant démocratique - Maroc
Association des services ouvriers - Maroc
Association Conscience - Soudan

Courtesy of Tlaxcala
Source: https://cutt.ly/8yLrYrW
Publication date of original article: 18/05/2020
URL of this page : http://www.tlaxcala-int.org/article.asp?reference=29040

 

Tags: deute odiosaacords de lliure comerçMón àrabMoviments socialsrevoltes lògiquesLluita contra l’imperialismecrisi del Coronavirus
 

 
Print this page
Print this page
Send this page
Send this page


 All Tlaxcala pages are protected under Copyleft.