توافق هستهای ایران، توافق بسیار مهمی بود که در سال ۲۰۱۵ میان این کشور و کشورهای ۵ به علاوه ۱ برقرار شد. برجام که در زمینهٔ صلح منطقهای پیشرفتی اساسی به شمار میرفت، امروز کانون یک بحران سیاسی است که جهان را به سوی جنگ احتمالی میبرد.
آیا میتوان از این جنگ جلوگیری کرد و به چه قیمتی؟
یورونیوز این پرسشها را با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجهٔ ایران در میان گذاشته است. متن کامل این گفتگو را در زیر میخوانید.
یورونیوز: برجام سندی ۱۵۹ صفحهای است. شاهکاری که شما بیش از ۲۰ ماه برای رسیدن به توافق بر سر آن همکاری کردید. شما میگویید این بهترین توافق ممکن و مذاکرهناپذیر است. اما همین سند بیش از یکسالی است که نیمهجان است. آیا هنوز فکر میکنید این توافق بدون ایالات متحده دوام میآورد؟
جواد ظریف: «من معتقدم که ایالاتمتحده سهمی در این توافق داشت. ایالات متحده بر سر این توافق مذاکره کرد. ایالات متحده، اکثر اوقات، حتی از طرف دیگر اعضای ۵ بهاضافهٔ ۱ کار کرد. یعنی سه کشور اروپایی و سه عضو دائم شورای امنیت یعنی روسیه، آمریکا و چین. بر سر جزئیات این توافق مذاکره شد. این یک توافق اختیاری نیست. توافقی است که قطعنامه شورای امنیت پشتیبان آن است و این توافق بخشی از آن قطعنامه است. همانطور که اشاره شد ۱۵۹ صفحه است. یک شبه انجام نشد. با دقت بسیار بالا بر سرش مذاکره شد. تقریبا بر سر هر کلمهاش به سختی مذاکرهٔ سختی در گرفت . پس میدانم که بهترین توافق نیست. این توافق آن چیزی نیست که من میخواستم. چیزی که ایالات متحده یا فرانسه میخواست نیست. هر کدام از ما از این توافق گلایهای داشت. بعضی از این گلایهها علنی شد و بعضیهایشان هم پوشیده باقی ماند. اما یک توافق چندجانبه همینطور است. نمیتوانید هرچه میخواهید به دست بیاورید وگرنه توافقی در کار نخواهد بود