TLAXCALA تلاكسكالا Τλαξκάλα Тлакскала la red internacional de traductores por la diversidad lingüística le réseau international des traducteurs pour la diversité linguistique the international network of translators for linguistic diversity الشبكة العالمية للمترجمين من اجل التنويع اللغوي das internationale Übersetzernetzwerk für sprachliche Vielfalt a rede internacional de tradutores pela diversidade linguística la rete internazionale di traduttori per la diversità linguistica la xarxa internacional dels traductors per a la diversitat lingüística översättarnas internationella nätverk för språklig mångfald شبکه بین المللی مترجمین خواهان حفظ تنوع گویش το διεθνής δίκτυο των μεταφραστών για τη γλωσσική ποικιλία международная сеть переводчиков языкового разнообразия Aẓeḍḍa n yemsuqqlen i lmend n uṭṭuqqet n yilsawen dilsel çeşitlilik için uluslararası çevirmen ağı

 08/07/2020 Tlaxcala, the international network of translators for linguistic diversity Tlaxcala's Manifesto  
English  
 ABYA YALA 
ABYA YALA / Revolutionerande lag om transpersoners rättigheter i Uruguay
Date of publication at Tlaxcala: 07/10/2018
Translations available: Français  Español 

Revolutionerande lag om transpersoners rättigheter i Uruguay

Ana Valdés

 

Häromdagen marscherade mer än 13 000 människor i Uruguay för att hylla sexuell mångfald och för att kräva att lagen som garanterar transpersoner rättigheter godkänns av senaten. Den nya lagen kallas för ”translagen”  (ley integral para personas trans) innebär många långtgående förslag.

Stor demonstration till stöd för nytt lagförslag som garanterar transpersoners rättigheter. Bild: Ana Valdés

I Uruguay finns omkring 1 000 registrerade transpersoner. De flesta av dem har länge varit diskriminerade och utsatta för trakasserier av olika slag. Den privata sjukvården har vägrat att ta emot dem och arbetstillfällena har varit få. Många har tvingats att prostituera sig och ett stort antal av dessa transpersoner har begått självmord. De flesta har inte fått något stöd från sina familjer och flyttat hemifrån när de blev myndiga, i 18-årsåldern. Den katolska kyrkan har konsekvent vägrat att erkänna transpersoner som en minoritet och högerkrafter har stigmatiserat dem. De har inte kunnat kategoriseras och detta är nästan straffbart i en värld där alla ska stämplas och klassificeras.

Nu vill landets vänsterregering och koalitionen Frente Amplio ändra på detta. Om lagen godkänns kan alla transpersoner som är födda före 1975 och som har varit utsatta för diskriminering och trakasserier ersättas med en pension för livet. Detta för att läkarna hävdar att den genomsnittliga livslängden för en transperson är 50 år och därmed skulle pensionen ges till transpersoner som i dag är 30 eller 35 år.

En procent av alla statliga jobb ska reserveras för transpersoner. De ska prioriteras vid tilldelning av sociala bostäder. De ska erhålla stipendier och studiestöd om de söker inträde vid universitet. Endast nio av de 1 000 registrerade transpersonerna är inskrivna på det statliga universitet.

Utgångspunkten är självbestämmande

Den förslagna lagen garanterar alla som behöver könskorrigering utan särskild prövning. Den som är över 18 bestämmer själv över sin kropp och minderåriga kan också ansöka om proceduren om deras vårdnadshavare ger sitt tillstånd. Alla procedurer ska vara kostnadsfria, både den hormonella processen och den kirurgiska.

I Latinamerika har den katolska kyrkan kallat transpersoner ”en styggelse” och ansett att att man ska vara nöjd med könet man fick tilldelat vid födseln, vilket bidragit till diskrimineringen. Men nu har filosofer som Beto Preciado, själv transperson, skrivit flera böcker där hen hävdar att vi inte födds med två kön utan flera och att det har varit gynekologers beslut att könsbestämma barn vid födseln.

Preciado, en mycket respekterad arkitekt och filosof som studerade vid Sorbonne-universitet i Paris för storheter som Lacan och Derrida, har blivit språkrör för en rörelse av unga och medelålders intellektuella som ser könet som flytande och som en gräns att gå över.

Beatriz/Beto Preciado

Courtesy of Feministiskt Perspektiv
Source: https://feministisktperspektiv.se/2018/10/05/revolutionerande-lagar-om-transpersoners-rattigheter/
Publication date of original article: 05/10/2018
URL of this page : http://www.tlaxcala-int.org/article.asp?reference=24234

 

 
Print this page
Print this page
Send this page
Send this page


 All Tlaxcala pages are protected under Copyleft.