TLAXCALA تلاكسكالا Τλαξκάλα Тлакскала la red internacional de traductores por la diversidad lingüística le réseau international des traducteurs pour la diversité linguistique the international network of translators for linguistic diversity الشبكة العالمية للمترجمين من اجل التنويع اللغوي das internationale Übersetzernetzwerk für sprachliche Vielfalt a rede internacional de tradutores pela diversidade linguística la rete internazionale di traduttori per la diversità linguistica la xarxa internacional dels traductors per a la diversitat lingüística översättarnas internationella nätverk för språklig mångfald شبکه بین المللی مترجمین خواهان حفظ تنوع گویش το διεθνής δίκτυο των μεταφραστών για τη γλωσσική ποικιλία международная сеть переводчиков языкового разнообразия Aẓeḍḍa n yemsuqqlen i lmend n uṭṭuqqet n yilsawen dilsel çeşitlilik için uluslararası çevirmen ağı

 21/09/2019 Tlaxcala, the international network of translators for linguistic diversity Tlaxcala's Manifesto  
English  
 CULTURE & COMMUNICATION 
CULTURE & COMMUNICATION / Στηρίξτε το KET, έναν ανεξάρτητο χώρο δημιουργίας στην καρδιά της Κυψέλης!
Date of publication at Tlaxcala: 03/03/2018
Original: Soutenez le KET, un lieu de création alternative au cœur d’Athènes !
Translations available: English  Italiano  Deutsch 

Στηρίξτε το KET, έναν ανεξάρτητο χώρο δημιουργίας στην καρδιά της Κυψέλης!

Various Authors - Autores varios - Auteurs divers- AAVV-d.a.

 

Εκστρατεία συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) για το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, με την υποστήριξη της πλατφόρμας Interdemos, του περιοδικού Vacarme και του διεθνούς μεταφραστικού δικτύου Τλαξκάλα

 
(To interface είναι δίγλωσσο, fr / en. Στην περίπτωση που η σελίδα εμφανίζεται στα γαλλικά, επιλέγετε “english”, πάνω αριστερά. Για μια δωρεά, πατάτε το “Cofinance this project”. Η διαδικασία προχωράει μετά από μια απλή και τυπική εγγραφή.)


Το KET (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων) είναι ένας χώρος δημιουργίας στην Κυψέλη, ζωντανή και λαϊκή γειτονιά στην καρδιά της Αθήνας.
Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012, από καλλιτέχνες και για τους καλλιτέχνες, σε μια εποχή σφοδρών περικοπών στον τομέα του πολιτισμού.
Χώρος εντελώς ανεξάρτητος, το ΚΕΤ παίζει σήμερα έναν κομβικό ρόλο για πολλούς νέους θιάσους, προσφέροντάς τους ένα σημαντικό βήμα. Έγινε τα τελευταία χρόνια ένας χώρος-κλειδί για τον μουσικό αυτοσχεδιασμό και την πειραματική μουσική (παραδοσιακό, ηλεκτρονική, free jazz, noise, industrial…), και φιλοξενεί τακτικά σχέδια, παραστάσεις και performances από το εξωτερικό (Jasmin İhraç, Maya Carroll, Tony Malaby, Billy Mintz, Antoine Danis, Ensemble du Bout du Monde, Esben Holk, Jasper Vanpaemal, Greg Pope…).
Διοργανώνοντας σεμινάρια, προβολές, live soundtrack, performances, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, συζητήσεις για την τέχνη, την πολιτική και τα κοινά, είναι επίσης, και ίσως πάνω απ’ όλα, ένας τόπος όπου αναζητείται (και βρίσκεται) ένας άλλος τρόπος να συνθέσουμε πολιτική, καλλιτεχνική δημιουργία και γειτονιά.
Εγκαινιάσαμε τον περασμένο Οκτώβριο την έκτη μας σεζόν μ’ ένα πρόγραμμα επικεντρωμένο στις σχέσεις μεταξύ πολιτικής, κοινωνίας και καλλιτεχνικής έκφρασης, στον θεατρικό τομέα (Πηνελόπες, παράσταση βασισμένη σε μαρτυρίες μεταναστριών από τη Γεωργία και τη Συρία, Πόλεμος Τοπίων, για τη μνήμη του Εμφυλίου Πολέμου, Αϊτή, για την ιστορία του ελληνικού Κράτους...) και στον τομέα του ντοκιμαντέρ (εξάμηνο σεμινάριο με τον Χρήστο Καρακέπελη και τη Νατάσα Σέγκου, προβολή του Αθήνα, Ραψωδία του Antoine Danis).
Με τους μουσικούς Jannis Anastasakis, Ilan Manouach, Stephanos Chytiris και τους καλεσμένους τους, συνεχίζουμε να αφιερώνουμε πολλές από τις βραδιές του χώρου στην πειραματική / αυτοσχεδιαστική μουσική και στη ζωντανή αλληλεπίδραση βίντεο και ήχου (Deniz Angelaki, Ερατώ Τζαβάρα, Eri Georgia Skyrgianni).
Οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών με live μουσική έγιναν επίσης ένα άλλο σημείο αναφοράς του ΚΕΤ, σε συνεργασία με το πειραματικό ντουέτο SILENT MOVE, τον Χάρη Λαμπράκη και τον Μιχάλη Καταχανά. Στο πλαίσιο του θεσμού Cinematics προβλήθηκαν έτσι, μεταξύ άλλων, οι ταινίες Tα Πουλιά, Ψυχώ, Ο Ένοικος του Χίτσκοκ και το Θωρηκτό Ποτέμκιν του Αϊζενστάιν.
Φιλοξενούμε συναντήσεις μεταξύ χορού και βίντεο, μουσικής και αφήγησης, καλλιτεχνών και κοινού. Οι διαστάσεις του χώρου όπως και το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μια κλασική αίθουσα συναυλιών ή για ένα παραδοσιακό θέατρο τον καθιστούν πολύ λιγότερο χώρο πολιτισμικής κατανάλωσης και πολύ περισσότερο τόπο συνομιλιών και πειραματισμού. Ο χώρος φέρει άλλωστε το όνομα του εργαστηρίου επισκευής ασπρόμαυρων τηλεοράσεων που φιλοξενούσε τη δεκαετία του ‘70. Εάν έπρεπε να κρατήσουμε μόνο μία λέξη για να ορίσουμε το ΚΕΤ, θα ήταν μάλλον η λέξη εργαστήρι.
Κάποια παραδείγματα από το ξεκίνημα της σεζόν 2017- 2018 και τα σχέδια που έρχονται :
Ο Βουβός Σερβιτόρος του Harold Pinter σε σκηνοθεσία του Νίκου Πασχίδη και της Νουρμάλα Ήστυ.
Φωτογραφίζοντας τις Φοίνισσες του Ευριπίδη, εικαστικό και θεατρικό σχέδιο του ηθοποιού Βαγγέλη Στρατηγάκου, του φωτογράφου Νύσου Βασιλόπουλου, του μουσικού Βύρωνα Κατρίτση και του δραματουργού Νίκου Φλέσσα.
Λεόντιος και Λένα του Georg Büchner, σε σκηνοθεσία του Παντελή Φλατσούση.
Εκπνοή του Δημήτρη Δημητριάδη, από την ομάδα Lynx (Ilektra Fragiadaki, Dimitris Tsesmelis).
Οι solo συναυλίες του Αλέξανδρου Δανδουλάκη (Alex Dante) γύρω από τα Νυχτερινά του Chopin.
Η οπτικό-ηλεκτρονική συναυλία του Tatsuru Arai (Ιαπωνία), στο πλαίσιο του θεσμού A music made out of noise (ηλεκτρονική μουσική, θόρυβος, field recordings, αλληλεπίδραση εικόνας και ήχου).
Το φεστιβάλ Inmute που επιμελείται o μουσικός Michalis Moschoutis.
Το εν κινήσει ευρωπαϊκό φεστιβάλ αυτοσχεδιαστικής και noise μουσικής Multeece / Multiversal.
Οι συμπράξεις των LYD quartet, KOSTADiS, Loop Vertigo, Φώτη Σιώτα και ο θεσμός The Third Man Element αφιερωμένο στην ελεύθερη σύνθεση (Christos Alexopoulos / Billy Pod).
Οι δυο βραδιές με το μουσικό σχήμα Ensemble du Bout du Monde (σύγχρονη μουσική, αυτοσχεδιασμός, άμεση σύνθεση).
Το Τen Horizons της Maya M. Carroll, όπου ήχος και κίνηση συγκρούονται μέσα από το σώμα, τα αντικείμενα και το χώρο.
Η χορογραφική αναζήτηση της Jasmin İhraç στα σύνορα της Αρμενίας και της Τουρκίας (Sahman-Grenze-Kuş).
Τα παραδείγματα αυτά είναι μόνο ενδεικτικά : ένα από τα κλειδιά της επιβίωσης του χώρου είναι ότι παραμένει ανοιχτός 5, 6 ή 7 μέρες την εβδομάδα για ένα μεγάλο μέρος του χρόνου.
 

 
Η κύρια πηγή εσόδων του χώρου αποτελείται από το μοίρασμα των εισιτηρίων με τους καλλιτέχνες: αποφασίσαμε, από την έναρξη του ΚΕΤ, το 2012, να μη ζητάμε ενοίκιο, και μοιραζόμαστε μαζί τους το ρίσκο και την περιπέτεια. Μετά από μεγάλη επιμονή, προσπάθεια, και παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα του ΚΕΤ απέχει κατά πολύ από το εμπορικό θέαμα, το μοντέλο αυτό αποδείχτηκε σχετικά βιώσιμο.
Αναπτύσσουμε επίσης συνεργασίες με ομάδες και θέατρα από το εξωτερικό. Θα μας ήταν αδύνατον να φιλοξενήσουμε ορισμένους καλλιτέχνες (τον θίασο Scarface Ensemble, από το Στρασβούργο, ή την performer και χορογράφο Jasmin İhraç) χωρίς τη βοήθεια επιχορηγούμενων χώρων και / ή κρατικών ταμείων για τον πολιτισμό (στη Reims, στη Rennes, στο Brest, στο Aubervilliers, στο Βερολίνο…). Το KET μετέχει έτσι στο πρόγραμμα residency, συνδεδεμένο με το φεστιβάλ DañsFabrik, που εγκαινιάζει φέτος Le Quartz - Scène nationale de Brest.
Άλλα σχέδια που έρχονται από το εξωτερικό βασίζονται σε εκστρατείες χρηματοδότησης από τα κάτω, χωρίς μεσολάβηση κάποιου Κράτους.
 

 
Μετά από 6 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια νέα κατεύθυνση (συμπληρωματική του τρόπου λειτουργίας μας) για να εντείνουμε τις προσπάθειές αυτές και να ανανεώσουμε ένα μέρος του εξοπλισμού του χώρου.
Το Interdemos, μη κερδοσκοπικός σύλλογος με εστία τη Γαλλία, προσφέρθηκε να οργανώσει μια εκστρατεία συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) για το KET στην πλατφόρμα Goteo αφιερωμένη στα εγχειρήματα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
 

Μπορείτε να πάρετε μέρος στην εκστρατεία αυτή ακολουθώντας τον έξης σύνδεσμο, να κάνετε μια δωρεά ή απλώς να μοιράσετε το link στα social medias :

https://fr.goteo.org/project/le-ket-une-scene-pour-l-art-et-la-politique-a-athe


Ο πρώτος μας στόχος είναι να συλλέξουμε το πόσο των 4800 ευρώ (αφού θα έχουν πληρωθεί τα ποσοστά που αναλογούν στην πλατφόρμα Goteo και τα τραπεζικά έξοδα) ούτως ώστε να μπορέσουμε να ανανεώσουμε μέρος του ηχητικού και φωτιστικού εξοπλισμού του χώρου, όπως και τα καθίσματά του, να χτίσουμε κινητά πατάρια για να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ορατότητα στους θεατές και να αποκτήσουμε ένα μηχάνημα ηχογράφησης και μερικούς εξωτερικούς σκληρούς δίσκους για να αρχειοθετήσουμε τις συναυλίες και τις ομιλίες που φιλοξενούμε.

 

Η μικρότερη συνεισφορά μετράει για μας όσο και η μεγαλύτερη.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων !
Καλό μήνα !
 
Για το ΚΕΤ : Fotini Banou, Dimitris Alexakis
Για το Interdemos : Laure Vermeersch, Philippe Aigrain
 
Κύπρου 91Α, Κυψέλη, Αθήνα
(0030) 213 00 40 496 / (0030) 69 45 34 84 45
Flickr (φωτογραφίες) : https://www.flickr.com/photos/polycenter
 
 
Υστερόγραφο:
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πρώτους μας 50 συν-χρηματοδότες ! Μόλις περάσαμε τα 50% του πρώτου μας κατώτερου / μίνιμουμ στόχου. Μας μένουν περίπου 18 μέρες πριν το τέλος της πρώτης φάσης, αλλά ο χρόνος πιέζει… Κάνετε μας ένα share !

Courtesy of KET
Source: http://polychorosket.gr/
Publication date of original article: 22/02/2018
URL of this page : http://www.tlaxcala-int.org/article.asp?reference=22868

 

Tags: Ανεξάρτητη δημιουργίαCrowdfundingΕλλάδαΚέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
 

 
Print this page
Print this page
Send this page
Send this page


 All Tlaxcala pages are protected under Copyleft.