TLAXCALA تلاكسكالا Τλαξκάλα Тлакскала la red internacional de traductores por la diversidad lingüística le réseau international des traducteurs pour la diversité linguistique the international network of translators for linguistic diversity الشبكة العالمية للمترجمين من اجل التنويع اللغوي das internationale Übersetzernetzwerk für sprachliche Vielfalt a rede internacional de tradutores pela diversidade linguística la rete internazionale di traduttori per la diversità linguistica la xarxa internacional dels traductors per a la diversitat lingüística översättarnas internationella nätverk för språklig mångfald شبکه بین المللی مترجمین خواهان حفظ تنوع گویش το διεθνής δίκτυο των μεταφραστών για τη γλωσσική ποικιλία международная сеть переводчиков языкового разнообразия Aẓeḍḍa n yemsuqqlen i lmend n uṭṭuqqet n yilsawen dilsel çeşitlilik için uluslararası çevirmen ağı

 26/09/2020 Tlaxcala, the international network of translators for linguistic diversity Tlaxcala's Manifesto  
English  
 EDITORIALS & OP-EDS 
EDITORIALS & OP-EDS / Tlaxcala inne på sitt nionde år: den mänskliga faktorn
Date of publication at Tlaxcala: 21/02/2014
Original: Tlaxcala, An IX : le facteur humain
Translations available: Español  English  Deutsch  Italiano  فارسی  Tamazight   Ελληνικά  Türkçe  Русский 

Tlaxcala inne på sitt nionde år: den mänskliga faktorn

TLAXCALA ΤΛΑΞΚΑΛΑ ТЛАКСКАЛА تلاكسكالا 特拉科斯卡拉

 

 

När vi skapade nätverket Tlaxcala i slutet av 2005 trodde vi inte att vi ctta år senare fortfarande skulle finnas kvar. Men hur otroligt det än kan låta: vi är fortfarande här!

Josetxo Ezcurra, Tlaxcala

 

Visserligen har det inte alltid varit lätt att övervinna de hinder som vi har stött på som en grupp människor som lever utspridda runt om i världen och vars enda resurser är vår viljestyrka och kompetens. Tyvärr lever vi i en värld som har blivit en blodig arena där endast de rika och mäktiga skall få överleva.
 
Men vi är som tur är inte de enda som försöker göra motstånd. För några månader sedan grep den colombianska militären några bönder och förhörde dessa. En av frågorna löd: ”Varför kan man läsa om er på Tlaxcalas webbplats?”. Den kampanj som Tlaxcala startat tillsammans med andra likasinnade webbplatser och nätverk ledde till att dessa bönder befriades. Lyckligtvis är det dock inte bara underrättelsetjänsterna runt om i världen som läser våra texter, även om de hör till våra mest trogna läsare.
 
Varje dag besöker omkring 4 500 personer världen över Tlaxcalas webbplats. Sedan vår nya webbplats startades den 14 juli 2010 har vi publicerat 11 000 artiklar, varav 5 000 originaltexter och 6 000 översättningar, dvs. i genomsnitt 8,33 artiklar per dag. Det mesta har publicerats på 8 av våra 15 språk – engelska, spanska, franska, tyska, italienska, portugisiska, persiska och arabiska (i fallande ordning). På våra andra 7 språk – grekiska, turkiska, svenska, tamazight, katalanska, ryska och esperanto – har vår produktion däremot varit mycket gles.
 
I dag anses Tlaxcala vara en viktig källa för information och dokumentation och har till och med blivit föremål för akademiska studier. Flera akademiska arbeten har redan skrivits om vårt nätverk och för tillfället använder en forskare Tlaxcalas databas för att skapa ett tillförlitligt automatiskt maskinöversättningssystem. Men tills vi kan automatisera vårt arbete och därmed ägna vår tid till nyttigare uppgifter förblir vi oss själva trogna: för att översätta sådana texter som intresserar oss är den mänskliga faktorn än så länge oersättlig. Vi på Tlaxcala kommer att fortsätta att arbeta med ”blod, svett och tårar” (blood, sweat and tears), men även med lust och glädje – upptäckarglädje, glädje i att utbyta idéer och gemensamma erfarenheter – för att berika oss med våra olikheter och riva våra murar ytterligare. Kort sagt: vi kommer att fortsätta att vara en bråkdel av jordens människor som kämpar för att återvinna mänskligheten.
 

Jorge Alaminos, Tlaxcala

 

Courtesy of Tlaxcala
Publication date of original article: 21/02/2014
URL of this page : http://www.tlaxcala-int.org/article.asp?reference=11462

 

 
Print this page
Print this page
Send this page
Send this page


 All Tlaxcala pages are protected under Copyleft.